(Elazığ Eczane Teknisyenleri Derneği)

Önemli!! Renkli Reçeteler Duyurusu Hakkında

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun resmi internet sayfasında yayımlanan “Renkli Reçete Duyurusu” konulu bir duyuru ile Kırmızı ve Yeşil Reçetelerin elektronik ortamda yazılmasına, takibine ve kontrolüne imkan sağlayan “Renkli Reçete Sistemi”nin  17 Mart 2017 itibari ile tüm Türkiye’de kullanıma açılacağı ve bu tarihten itibaren Renkli Reçete Sistemi üzerinden uyuşturucu madde ve müstahzarları ile psikotrop madde ve müstahzarları için elektronik reçete düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu duyuruya istinaden sistemin işleyişi şu şekilde olacaktır;

1 –17 Mart 2017 tarihinden itibaren elektronik reçete olarak düzenlenmiş kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçları içeren reçeteler için ayrıca kağıt ortamında kırmızı ve yeşil reçete düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak hasta elektronik reçetesi olmasına rağmen eczaneye kağıt kırmızı/yeşil reçete ile başvurursa bu reçete eskiden olduğu gibi eczane tarafından alıkonulmalıdır.

2 – Kırmızı ve Yeşil reçeteye tabi ilaçları içeren reçetelerin herhangi bir sebeple e-reçete olarak düzenlenemediği durumlarda hekim tarafından el ile oluşturulan reçetenin ekinde kırmızı/yeşil kağıt reçetenin yer alması zorunludur. Bu şekilde karşılanmış olan renkli reçetenin ikinci nüshası eskiden olduğu gibi eczacı tarafından SGK ya gönderilecek ilk nüsha ise eczane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere saklanacaktır.

3 – 17 Mart 2017 tarihinden itibaren düzenlenen tüm kırmızı ve yeşil reçetelerin (Gerek elektronik ortamda gerekse el ile düzenlenmiş olanların) kurum tarafından yönetimi yapılan ve https://renklirecete.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilen Renkli Reçete Sistemi’ne eczaneler tarafından kayıtlarının yapılması gerekmektedir.

4 – Eczaneler Renkli Reçete Sistemi’ne İlaç Takip Sistemi için kullanılan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılabilecektir.

5 – Renkli Reçete Sistemi hastanın elinde bulunan ilaçların kontrolünü yapmakta ve hastanın elinde aynı ilacın veya eşdeğerinin bulunması durumunda reçetenin sisteme kaydına izin vermemektedir. Bu sebeple hastanın elinde ilaç bulunduğu durumlarda reçetenin ücretli olarak karşılanması da mümkün olmayacaktır. Eczacılarımızın mağduriyet yaşamaması için reçete karşılamadan önce Renkli Reçete Sisteminden hastanın elindeki ilaç bilgisini kontrol etmesi büyük önem taşımaktadır.

6 – 17 Mart 2017 tarihinden itibaren Kırmızı/Yeşil reçeteye tabi ilaçlar için eczaneler tarafından tutulan psikotrop ilaç kayıt defteri ve uyuşturucu ilaç kayıt defterinin doldurulmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak bu ilaçlara ilişkin kayıtların eczanenin kullanmış olduğu eczane programında elektronik ortamda tutulması ve denetlemelerde yetkililer tarafından istenildiğinde gösterilmesi yasal olarak zorunludur.

7 – Eczane tarafından karşılanan kırmızı/yeşil reçete listeleri (sistemin tam işleyişi sağlanana kadar bir süre daha) önceden olduğu gibi takip eden ayın 10’una kadar İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Bu liste ekine kağıt ortamında yazılmış olan kırmızı/yeşil reçetelerin ilk nüshası eklenecektir.

Elektronik olarak yazılmış olan kırmızı/yeşil reçeteler de listede yer alacak olup bu reçeteler için listeye herhangi bir belge eklenmeyecektir.

8 – Mor ve Turuncu reçeteye tabi ilaçlar için sistem henüz kullanıma açılmadığından bu reçetelere ilişkin işlemler eskisi gibi devam edecektir.

9 – Renkli Reçete Sistemi Kullanım Kılavuzu yazımız ekinde yer almakta olup sistemin işleyişine ilişkin detaylı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

Renkli Reçete Sistemi Kullanım Kılavuzu İçin Tıklayınız.